Jakie cechy muszą spełniać obuwie zawodowe dla kucharza/gastronomii?

Jakie cechy muszą spełniać obuwie zawodowe dla kucharza/gastronomii?


Kuchnia i szeroko rozumiana gastronomia nazywana często HORECA (od hotele, restauracje, catering) to wyjątkowe miejsca pracy ze względu na temperatury i wilgotność tam panującą. W kuchni, restauracji, lodziarni lub małym punkcje gastronomicznym podłoga jest często wilgotna, mokra i zabrudzona różnymi płynami. Szefowie kuchni są w ciągłym ruchu. Kucharze i barmani na stojąco wykonują swoją pracę.

Dlatego najważniejszym elementem obuwia przeznaczonego do gastronomii jest spód. Podeszwa powinna być antypoślizgowa w kategorii SRA (w pomieszczeniach kuchennych najczęściej występują kafelki ceramiczne) lub SRC, odporna na tłuszcze, antybakteryjna, oraz posiadać bieżnik odprowadzający płyny z podłoża. Taką podeszwę powinno się również łatwo czyścić z zabrudzeń. Kształt i urzeźbienie spodu buta zależy od indywidualnego upodobania. My polecamy obuwie na podwyższonym spodzie ze względu na rozlane płyny na podłodze - unikniemy przemoczenia cholewek lub wlania się cieczy do buta. Niestety wodoodporne buty nie znajdą zastosowania w kuchni ze względu na wspomniane wcześniej temperatury.

Wilgoć nie jest sprzymierzeńcem skóry i innych naturalnych materiałów. Obuwie zawodowe w takich warunkach znacznie szybciej się zużywa niż gdzie indziej. Dlatego ważna jest prawidłowa konserwacja i przechowywanie obuwia. Zalecamy posiadanie dwóch par obuwia do pracy w kuchni po to aby po całym dniu odłożyć jedną parę butów na co najmniej 24 godziny w przewiewnym i suchym miejscu aż do całkowitego ich wyschnięcia. To ważne aby zakładać na stopy wysuszone obuwie - w wilgotnym znacznie szybciej powstaną nieprzyjemne zapachy i możemy odparzyć skórę stóp. Warto też stosować środki w aerozolu do stóp oraz do butów aby zniwelować nieprzyjemne zapachy i powstrzymać potliwość nóg.

Można też wybrać buty wykonane z pianki EVA np. Xblue typu crocsy, które nie absorbują wilgoci i bardzo szybko schną. Pracownicy HORECA najczęściej wybierają obuwie z otwarta piętą, zamkniętymi palcami i perforacją - oczywiście pasek przekładany na piętę jest obowiązkowy.

Kucharze i kucharki najczęściej wybierają kolor biały obuwia ale często używa się czarnych butów. Profesjonalne obuwie do kuchni to przede wszystkim bezpieczeństwo ale też komfort użytkowania, dlatego warto dobrze dopasować obuwie do preferencji użytkownika jak i do warunków w jakich wykonuje swoja pracę.



POWRóT

Najlepsze obuwie medyczne do pracy w szpitalu to takie, w którym stopa ma zapewniony maksymalny komfort podczas wielogodzinnego dyżuru. Personel medyczny, lekarze czy pielęgniarki, przemierzają kilometry korytarzy po twardym, nierównym podłożu co ma wpływ na przenoszenie drgań i wibracji na układ kostno-stawowy.

Nowy produkt w naszej ofercie i na Polskim rynku branży BHP/PPE. Nakładki Steel-Flex to rozwiązanie zaprojektowane i wyprodukowane w Kanadzie, sprawdzone już na jednym z najbardziej zaawansowanych rynków pracy i PPE na świecie - w USA.

Obuwie operacyjne to szczególny rodzaj obuwia zawodowego. To jeden z elementów ubioru stosowanego w salach zabiegowych. Możne je wysterylizować, wyprać w myjce lub pralce.

To obuwie ochronne i zawodowe wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle spożywczym, przetwórstwie mięsnym, piekarniach, zakładach mięsnych i zakładach rybnych stosujących normy HACCP.

Drewniaki, chodaki, pantolety od wielu lat są ulubionym modelem obuwia zawodowego, profilaktycznego używanym w szpitalach i ogólnie rozumianej Służbie zdrowia. Ale nie tylko.

Przy pomocy naszego schematu mogą Państwo samodzielnie kontrolować budowę i ustawienie kończyn dolnych (kolan, pięt, stóp, palców)

Bóle odcinka szyjnego, a co za tym idzie ograniczenia ruchomości odcinka szyjnego kręgosłupa są coraz powszechniejszym problemem. Po odcinku lędźwiowym jest to druga najczęstsza lokalizacja dolegliwości.

Ostroga piętowa

03.06.2017

Jest to stan zapalny rozcięgna podeszwowego prowadzący do powstania twardej narośli kostnej na kości piętowej. Przyczyny powstawania ostrogi piętowej nie są do końca znane. Wśród czynników ryzyka podaje się pracę stojącą, nadwagę, niedopasowane i niewygodne obuwie, intensywne uprawianie sportu. Ostroga może dotyczyć tylko jednej pięty lub może pojawić się obustronnie.

Chorobę zwyrodnieniową przez długi czas uważano za efekt starzenia się organizmu. Współcześnie wiadomo, że jest wiele czynników wywołujących zmiany zwyrodnieniowe. Choroba zwyrodnieniowa jest najczęstszą chorobą reumatyczną stawów. Pojawia się w wieku 40-60 lat, wraz z wiekiem rośnie jej występowanie. Choroba ta występuje częściej u kobiet.

Podnoszenie "ciężarów" i praca fizyczna dotyczy każdego człowieka, dlatego warto zwrócić uwagę również na ten aspekt.

TOP

PRZERWA ŚWIATECZNA 2019 - 2020


Szanowni Państwo,

w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku zaplanowany jest postój produkcyjny w naszej firmie. Od 21.12.2019 do 6.01.2020 nasza produkcja będzie nieczynna a biura i magazyny będą pracowały w trybie dyżuru. 

Zamówienia złożone w tym okresie mogą być zrealizowane dopiero po 6 stycznia 2020 r. 

Z poważaniem
Grupa JULEX

Pro více informací prosím kontaktujte naše Obchodni Odděleni:
+48 (33) 815 66 11
sales@julex.pl
Prašome susisiekti su musu produkcijos atstovu Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalims: UAB "VITAMEDA"

http://www.craftwear.lt/
http://www.vitameda.lt/

Telefonas: +370 37 33 74 14
El. paštas: info@vitameda.lt